Crème Ninon / Grön ärtsoppa – recept
Gårkvällens middag var ett försenat firande av stordottern tillsammans med hennes gudmor och familj. Vi var tvungna att tänka enkelt kring maten eftersom jag var iväg på fotografering i Vallentuna hela dagen och Sebastian var själv med både matfix och lilla Elsie. Crème Ninon (eller grön ärtsoppa) är en perfekt rätt som är smarrig, enkelt att göra och som lätt går att göra lite lyxigare med tillbehör.
Crème Ninon / Grön Ärtsoppa
8 portioner
45 min
Receptet räcker till ca 8 personer om det äts som huvudrätt med nybakat surdegsbröd till. Receptet är även en favorit att använda till förrätt när en middag ska vara lite mer avancerad, då räcker receptet till det dubbla antalet.
Du behöver:
200 g palsternacka
200 g selleri
2 medelstora gula lökar
2 msk hackad färsk timjan
150 g smör
4 dl vitt vin
2 l höns- eller skaldjursbuljong (2 l kokande vatten med 3 buljongtärningar)
4 dl vispgrädde
salt
1 kg frysta gröna ärtor
2 dl torr champagne eller torrt mousserande vin (valfritt)
Tillbehör:
3 dl lättvispad grädde
300 g kallrökt lax
krutonger (Sebastian gör de av bitar formfranska med olja i stekpanna)
Så här gör du:
1. Skär palsternacka, selleri och lök i centimeterstora bitar.
2. Fräs bitarna i smöret tillsammans med timjan i en stor kastrull. Var försiktigt så att de INTE får färg.
3. Tillsätt vin, buljong och vispgrädde.
4. Låt koka i ca 20 minuter och salta efter smak.
5. Häll i de frysta ärtorna och ge soppan ett snabbt uppkok.
6. Ta bort kastrullen från plattan och mixa den slät med en stavmixer.
7. Före servering: Häll i den torra champagnen eller det mousserande vinet i soppan och rör försiktigt. Det kommer bli ett dekorativt skum på soppan.
8. Häll upp i tallrikar och toppa med lättvispad vispgrädde, bitar av kallrökt lax och krutonger.
Det smakar superbt, enligt Sebastian. Vi andra instämmer.